Član veća Sabrate: Daćemo sve od sebe da spasemo otete

Član veća libijskog grada Sabrate, u kojem je oteto dvoje službenika srpske ambasade, rekao je da će lokalne vlasti dati sve od sebe da ih spasu.

Vozač i službenik srpske ambasade u Libiji, vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić, oteti su danas u toj zemlji.

"Njih je presrela naoružana grupa. Vozilo s ambasadorom i njegovom suprugom je uspelo da pobegne iz zasede ali je grupa uspela da zaustavi vozilo iza njih u kojem su bila dva člana osoblja ambasade", rekao je član veća Abdulghasim Krair.

Krair je rekao da su vojne snage posle bezbedno ispratile ostatak kolone vozila do tuniske granice.

"Uveravamo ih da ćemo dati sve od sebe da nađemo krivce i spasimo zaposlene u ambasadi", rekao je Krair.

Dodaje da ambasada Srbije nije obavestila lokalne vlasti o putu, navodeći da "nije bezbedno putovati kroz ovu oblast bez zaštite".

Motel kod kojeg je zaustavljena kolona sa srpskim ambsadorom nalazi se na glavnom putu do Tunisa blizu Sredozemnog mora u oblasti u kojoj je nedavno bilo više napada, navodi agencija AP.

Komandant Vojnog saveta Sabrate koja je lojalna savezu naoružanih grupa koje kontrolišu Tripoli, rekao je za Agenciju Frans pres da su "svi bezbednosni ogranci na najvišem stepenu pripravnosti u gradu otkada su Srbi oteti".

"Kontrolni punktovi su svuda i mi ih tražimo. Takođe smo uzbunili susedne gradove i oblasti i tražili od njih da postave kontrolne punktove", rekao je komandant Vojnog saveta Sabrate.

Savez naoružnih grupa, među kojima su i islamisti, preuzeli su kontrolu nad Tripolijem u avgustu 2014. i postavili svoju vladu i parlament koja je primorala međunarodnu priznatu vladu da pobegne na istok zemlje.

Sabrata se smata uporištem ekstremista u Libiji, gde je bezakonje posle svrgavanja režima Muamera el Gadafija, privuklo radikalne ekstremiste i džihadiste, navodi AFP, dodajući da se taj grad nalazi na obodu regiona Džefara, za koji analitičari kažu da je dom bivših nomadskih plemena koja zarađuju od krijumčarenja i nelegalne trgovine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара